Literatuur verslag

Ik heb laatst het boek de jongen in de gestreepte pyjama gelezen. Ik vind dit een heel interresant boek en ga hierover mijn literatuurverslag schrijven. 

Informatie:
* titel --> de jongen in de gestreepte pyjama
* auteur --> John Boyne
* vertaler --> Jenny de Jong
* uitgever --> Arena en eerst druk in 2006

 

Vorm:
De jongen in de gestreepte pyjama is een oorlogsroman. Het verhaal speeld zich af in de tijd van de oorlog, joden werden in die tijd slecht behandeld en moesten erge dingen doen, als je nu kijkt naar de westerse literatuur is het taalgebruik die in dit boek word gebruikt niet altijd even netjes. Er zijn wel hele goede details en beschrijvingen gegeven over hoe het in de oorlogstijd eraan toe ging, hoe alles eruit zag en wat de dagelijkse gewoontes waren. Zo kan je heel goed meeleven in het verhaal en word het vaak ook spannender, dat is ook zo in deze roman. 

Inhoud:
Bruno (hoofdrolspeler) is een jongen van 9, hij woont in Berlijn met zijn zus en zijn ouders. Als zijn vader promotie maakt gaan ze verhuizen naar Auswitch. De vader van Bruno is een nazi, daar weet Bruno verder niks vanaf. Aan de zijkant van hun nieuwe huis staat een lang hek, Bruno wil later ontdekkingsreiziger worden en is alles aan het ontdekken. Bruno dacht dat er een boerderij was achter het hek, maar hij vond het raar dat ze allemaal een gestreepte pyjama aan hadden en ging kijken. Natuurlijk was het geen boerderij maar een concentratie kamp, maar bruno kenden dat niet en vond het heel leuk daar. Hij ging er bijna elke dag heen en werd bevriend met een joodse gevangenen Schmuel. Bruno's moeder wou dat de kinderen terug gingen verhuizen naar Berlijn, want ze vond het geen plek voor kinderen. Schmuels vader was al een paar dagen vermist en Bruno had Schmuel belooft hem te helpen zoeken. Schmuel had kleding geregeld en Bruno ging onder het hek door en kwam zo dus ook terecht in het concentratiekamp. Net die dag werd het barak van Schmuel ontruimt en iedereen werd naar de gaskamers gebracht. De zus en moeder van Bruno waren hem kwijt en gingen hem zoeken, ze ontdekte dat het hek naast hun huis open stond en gingen op zoek naar hem. Bij het hek van het concentratie kamp zagen ze Bruno's kleren liggen en wisten al beteen dat het niet goed was, Bruno's moeder was zo verdrietig en had gewild dat ze eerder terug waren gegaan. Het boek eindigd met de bevrijding van het concentratiekamp en Bruno's vader werd opgepakt.
 

Ik denk dat de schrijver duidelijk probeert te maken met dit boek dat in de oorlogstijden kinderen weinig wisten over wat er gaande was, en dat kinderen daarom een hele anderen opvatting kunnen hebben over bepaalde dingen. En dat daardoor enorme fouten kunnen worden gemaakt. Dit onderwerp van het verhaal kan denk nu niet zo snel voorkomen in mijn leven, want wij zitten nu niet in de oorlogsjaren en ik ben ook niet zo van ontdekken en zou misschien eerst even nadenken en er ook met mijn zus over praten. Ik zou me het beste kunnen identificeren met Bruno's moeder hoe schuldig zij zich voelt en alles een klein stukje terug zou willen draaien zodat ze het had kunnen voorkomen, en de woedde die ze heeft op haar man. 

In de jongen in de gestreepte pyjama worden er veel details verteld en krijg je een heel goed beeld over hoe het daar was in de oorlogstijd. Je hoort wel vaak verhalen ook bij geschiedenis en je ziet films over de concentratiekampen, dus ik denk dat het een best realistisch boek is en dat er wel een paar dingen verzonnen zijn maar dat een groot deel wel echt zo was bij de concentratiekampen. Ik denk alleen niet dat er huizen waren vlakbij zo'n concentratie kamp en als die er al waren woonden daar zeker geen kleinen kinderen. Je zal ook niet snel in een concentratiekamp kunnen komen want er was veel bewaking en je werd geloof ik ook geteld elke keer. Het boek is niet gebaseerd op een ander bestaand boek geloof ik, maar het boek is wel vertaald naar nederlands van het engelse boek 'the boy in the striped pyjama'. 

Functie:
De tweede oorlog en de concentratie kampen is over de hele wereld bekend, iedereen heeft er denk ik wel over gehoord en ook veel mensen vinden deze tijd een hele grote ramp. Ik denk dat ook veel mensen het een interresant onderwerp vinden, en dat mensen zulke verschrikkelijke onderwerpen ook willen lezen hoe dat een effect had op een gezin. 

Mijn reactie:
Ik had geen verwachting toen ik dit boek ging lezen, mijn zus had dit boek gelezen en vertelde mij dat dit een leuk boek was, daarom ging ik het ook lezen. De eerste 100 bladzijden vind ik het geen heel spannend boek en is het nog een beetje saai, want dan zijn ze nog bezig met die verhuizing maar daarna begint het leuk te worden en ook spannend. Ik vond het meest indrukwekkende aan dit boek dat dat jongetje bij het concentratie kamp een vriend had gemaakt en helemaal jaloers was hoe hij daar leefde met al zijn vrienden, en dat Bruno best van leven zou willen ruilem maar eigenlijk geen idee hoe het daar werkelijk was. Toen ik las dat hij ging helpen zoeken hoopte ik dat hij snel zou verhuizen of iets gebeurde dat het niet ging gebeuren maar ik vind het juist een goed verhaal omdat het niet een gelukkig einde heeft dat je het kan voorspellen maar dat het juist spannend blijft tot de laatste zin.  

Recensie:

De Jongen In De Gestreepte Pyjama,
                  Leiden,22 januari 2014 Wieke Draper

Waanzinnig mooi boek, hoe John Boyne dit boek heeft verzonnen is ongeloofwaardig.

De 9-jarige Bruno gaat op een dag verhuizen met zijn ouders en zus, van Berlijn naar Auswitch. zijn vader werkt voor de Nazi's en heeft promotie gemaakt, Bruno weet daar niks van en vind het heel jammer om zijn vrienden achter te laten. Naast het nieuwe huis is een hek en Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en gaat kijken. bruno dacht dat het een boerderij was maar vond het gek dat ze allemaal een gestreepte pyjama aan hadden. Hij ging er elke dag heen en werd bevriend met een joodse gevangenen Schmuel. Op een dag ging Bruno, Schmuel helpen zoeken naar zijn vader die al een paar dagen verdwenen was. Hij kroop onder het hek door en had ook een gestreepte pyjama gekregen van Schmuel. Hoe dat af loopt kan je verder lezen in de jongen in de gestreepte pyjama.

Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Bruno, hoe hij sommigen dingen opvat en er niks van begrijpt is heel interessant om te lezen. Ik vind het zeker een aanrader, het is prachtig geschreven en je leest het zo uit.



Maak jouw eigen website met JouwWeb